A Prayer: Colomba

‘Colomba’ is een initiatief van sopraan Irina Zuboff en componist Jeff Hamburg. ‘Colomba’ ging in première in de centrale hal op Schiphol tijdens een flashmob, en wordt op 22 februari 2015 uitgevoerd om 16.45 uur in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Het thema is ‘Eenheid in culturele diversiteit: 5 verschillende culturele ervaringen muzikaal verbinden.’ In deze tijd waarin steeds meer polarisatie tussen mensen met verschillende achtergronden plaatsvindt, hadden Hamburg en Zuboff er grote behoefte aan om een krachtig, positief tegengeluid te laten horen. Elk individueel mens verlangt er immers naar om in vrede te leven en respect te ervaren voor zijn eigen (religieuze/mystieke) belevingswereld.

Colomba – A project from Irina Zuboff, composition Jeff Hamburg from Jeff Hamburg on Vimeo.

Irina et al

‘Colomba’ is een initiatief van sopraan Irina Zuboff en componist Jeff Hamburg. Het thema is ‘Eenheid in culturele diversiteit: 5 verschillende culturele ervaringen muzikaal verbinden.’

publiek bij colomba

In deze tijd waarin steeds meer polarisatie tussen mensen met verschillende achtergronden plaatsvindt, hadden zij er grote behoefte aan om een krachtig, positief tegengeluid te laten horen. Aan de ene kant nemen we onbegrip en afstand tussen mensen met andere achtergronden waar, aan de andere kant verlangt elk individueel mens er naar om in vrede te leven en respect te ervaren voor zijn eigen (religieuze/mystieke) belevingswereld.

publiek colomba 2
Culturele diversiteit kan een maatschappij versterken door de verschillen juist te koesteren en de mooie elementen van andere culturen te integreren. Kunst is bij uitstek een maatschappelijk bindmiddel. Het ervaren van kunst heeft voor Jeff Hamburg met verbinding te maken. Verbinding tussen mensen, tussen culturen.

publiek colomba 3

Het verlangen naar vrede en verbinding in een maatschappij in crisis is ook een belangrijk gegeven voor de Russisch-Duitse sopraan Irina Zuboff, die vanuit haar kosmopolitische achtergrond Russische en Duitse wortels combineert. Zij vroeg aan Jeff Hamburg een compositie voor haar te schrijven die verbindingen legt tussen de wereldreligies, als muzikale bijdrage aan haar streven om te laten zien dat uiteindelijk aan elke religie hetzelfde principe ten grondslag ligt.
Het was voor de componist een uitdaging om te kijken naar de overeenkomsten tussen de verschillende wereldreligies en daarvan in één compositie een helder verhaal te maken. Jeff Hamburg:

‘Ik heb me in deze compositie gebaseerd op een aantal godsdiensten die wezenlijk zijn voor een groot deel van de wereldbevolking. Hierbij benadruk ik de overeenkomsten tussen de westerse en de oosterse kijk op de wereld en op de medemens.’

jeff en publiek

De teksten zijn door de componist gemaakt, en gebaseerd op zuivere klanken, die refereren aan de talen van een aantal wereldreligies. Teksten die als oud Grieks klinken bijvoorbeeld, of als Sanskriet. Er zijn bewust geen bestaande teksten gebruikt, omdat de componist de abstracte ideeën van het werk wilde versterken, net zoals hij de muzikale stijlelementen van de muziek van de verschillende godsdiensten wilde abstraheren om naar de essentie ervan te gaan, niet afgeleid door concrete tekstuele verwijzingen.

De abstracte bewegingen van de danser versterken dit concept. Zijn bewegingen, net als muzikale gestes, wijzen niet direct naar belevenissen in het gewone dagelijks leven. Ze wijzen hoogstens naar een binnenwereld, een gedachte of gevoelswereld. Door abstracte teksten te gebruiken blijft de belevenis op een gevoelsniveau, niet gehinderd door concrete verwijzingen naar de gewone wereld.

Irina Zuboff: sopraan
Michaela Hollmannova: viool
Angela Stevenson: cello
Kenzo Kusuda: dans
Muziek en tekst: Jeff Hamburg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s