Weinig kennis van moderne klassieke muziek van eigen bodem
Bij veel klassieke muziekliefhebbers heerst onbekendheid rond modern klassieke muziek van eigen bodem. Gevolg hiervan is, dat veel prachtige hedendaags gecomponeerde muziek van getalenteerde Nederlandse componisten slechts sporadisch wordt uitgevoerd. Gelukkig zijn er nu allerlei initiatieven gaande om hier verandering in te brengen, denk bijvoorbeeld aan het project Meet the Composer, een initiatief van Stichting Geneco.
Doorgaande lijn van bekende klassieke muziek naar hedendaagse klassieke composities
Een ander initiatief waar ik nauw bij betrokken ben is het project Een Dubbele Spiegel – Met Ravel naar Hamburg van het Orion Ensemble. Het doel van dit project is het op levendige wijze onder de aandacht brengen van de doorgaande lijn van ‘bekende’ klassieke muziek naar ‘onbekende’ hedendaags-klassieke composities. Daarbij is het scheppingsproces van een nieuwe compositie vastgelegd in een documentaire, waardoor het ontstaan van een modern vergeleken kan worden met het ontstaan van klassieke composities van bijvoorbeeld Mozart of Ravel.

UNSPECIFIED – CIRCA 1875: Maurice Ravel (1875-1937), French composer. LIP-16373. (Photo by Lipnitzki/Roger Viollet/Getty Images)
Nieuw pianotrio: Orion
Voor dit project heb ik een nieuw pianotrio gecomponeerd: ‘Orion’, geïnspireerd door het Trio van Ravel. Het proces van componeren is door filmmaker Paul E. Visser vastgelegd op film. Hieronder de teaser van de film, die mei 2016 in première gaat tijdens de ‘Met Ravel naar Hamburg’ concertreeks:
Omdat ik op een ‘ambachtelijke’ manier werk, biedt de registratie van het proces van componeren inzicht in hoe überhaupt een componist werkt. Het lijkt nu net alsof bepaalde muzikale meesterwerken er altijd zijn geweest, maar zij waren destijds ook het resultaat van een wordingsproces, en een vergelijkbaar proces is wat tijdens ‘Met Ravel naar Hamburg’ wordt getoond.
We hopen dat via dit project meer kennis over modern-klassieke muziek ontstaat.